"Jika kamu menegur saudaramu dalam sembunyi (face to face), maka kamu telah menjalankan tanggungjawabmu, sebaliknya jika kamu menegurnya di khalayak umum, maka kamu telah membogelkannya di depan orang ramai." -Imam Syafie

"Andai kamu penat melakukan kebaikan, ketahuilah sesungguhnya kepenatan itu akan hilang dan kebaikan itu akan kekal dan jika kamu seronok melakukan kejahatan, ketahuilah bahawa keseronokan itu akan hilang dan kejahatan itu akan kekal"

~ muhasabah diri~

Thursday, May 21, 2009

.. bersangka Baik dengan Maha Pencipta dan Redha..

bismillah..

Alhamdulillah.. pagi tadi dah lepas temuduga ke2 tuk Ijazah Pendidikan..
he2.. pada mula nyer selamber jer.. tibe2 bile dgr kwn2 dpt sln susah mulalah kelam kabut hafal Kabinet Menteri.. he2.. rosak2... siap g tinjau visi UPMKB lg.. he2, lucu2..


tatkala melangkah masuk... Subhanallah berdebar jugak tp senyuman kat muka ana tu xleh nk buang.. yang kelakarnya ana dapat soalan cepu mas.. he2. nk tau per?? soalan die berbunyi macam ni.. " Kenapa awak nampak ceria??" .. rase terkejut ditanya mcm tu tp jwab jer dgn selamber " Sebab sy akan melangkah ke alam baru yg lebih mencabar"..
cewah.. jawapan xder dalm skema jawapan mana2 exam besar tu.. he2...
tp tu lah ana, akan senyum agar keadaan jd tak tegang.. so, bile keadaan tak tegang banyaklah plak soalan yg ditanya pd ana.. (pening2..)

soalan lain... die nak uji komunikasi ana, so ana ceritakan background ana dlm english (he, english yg broken).. selepas tu die ty ana " per nk jd selepas ni?".. maka ana ceritalah dr awal mcmn ana terlibat dengan bidang veterinary sehingga ana dapat merasai bahawa jiwa ana sebati dgn "pendidikan".. insyaAllah.. panjang lebar cerita dan berdebat kat dlm bilik tu..sampai kuar tntng penyakit haiwan, H1N1 ler.. maka terkeluarlah dr mulut diorng ana perlu jg DR.VET bukan guru.. (saje tul psyko)..

cuba menggugat... hu2.. diorg mengeluarkan pelbagai hujah untuk mematahkan semgant ana tuk menjd seorng guru.. macam2 helah diorg guna sampaikan ana diberi tugasan yg org lain tak dpat. agakyer lah(so far yg ana tau ler sebab kwn2 yg len tak dpt pun. kesian kwn2 kena tunggu ana habis ditemuduga, lame tul).. erm, diorg memang berusaha nk gugat ana.. diorg kata ana btter jd DR.Vet or Pensyarah.. dan diorg kata jd guru ana akan jd guru sepanjang hidup (xmaju ler)..dan mcm2 lg.. tp ana still senyum selamber jer..he2..

nak tau tugasan yg ana dapat?? he2, ok2.. lihat di bawah :

1) ana kena berlagak sebagai seorang guru kpd pelajar tingkatan 5 yg nakal (diorg memang nakal) dan mengajar subjek Sains Pertanian .. hu2, sgt mencabar.. murid2 tu nakal (pensyarah2 dr UPM serdang)

2) ana kena selesaikan masalah seorng student wanita yg der masalah hubungan sejenis..( hu2, nk tau nape ana dpt tugasan ni?? kata lecturer tu apabila tengok ana jd guru die kata ana akan menjadi seorng guru yg mudah didekati oleh pelajar.. ameen.. insyaAllah.. )

3) ana kena menasihatkan seorng student yg nak bunuh diri kerana telah terlanjur..(perlu belajar psykology ni)

4) ana kena jawab pantun daripada diorng..(hu2.. sebab diorg tengok sijil ana sebagai JOHAN PANTUN di UPMKB.. dan pantun tu dia dah prepare awal2 tuk org mcm ana..he2.. so sweet)..

jawapan ana .. berdebar-debar plak nak criter ni..

1) bg tugasan ni.. ana berlakon sebagai seorng guru.. hu2.. pening jugak.. tp di sini ana sedar bahawa pensyarah2 tersebut nak ana sedar bahawa byk cabarn tuk jd seorng guru.. namun ana tetap dgn pendirian ana.. kerana ana yakin itu adalah yg terbaik pd ana.. (selepas syura yg telah dilakukan..).. dan ana der misi dalam menjadi seorng guru.. ana nak curi hati2 pelajar ana dan kenalkan mereka kepada cinta Hakiki yg sgt sweet.. hakikat yg perlu ana sdar.. tuk jd seorg guru ana perlukan kesabaran yang tinggi dan sentiasa berfikiran matang serta luas ke hadapan..

2) tuk tugasan ke2 ni.. ana memberi jawapan yg ana yakin ia berkesan.. insyaAllah.. ana kata, ana akan kenalkan student tu dgn cinta yg lebih sweet (cinta kpd Allah).. tibe2 pensyarah tu betulkan kenyataan bahawa student tu Cina dan nonmuslim.. namun, ana still bg jawapan yg sama.. ana akan tarik hati student tu dan kenalkan dia dengan kehidupan yg lebih baik dan indah berbanding hubungan terlarang tu. kenalkan die dgn sahabat yg bleh mengundang cinta yg sihat dan manis serta ana bleh ajak die menyibukkan diri dgn aktiviti2 yg lebih sihat... dan ana der bgtau (even diorg dh tau) semua mana2 bangsa pun melarang hubungan terlarang tu, sebab ia tidak elok kepada kesihatan dan kehidupan sosial..so, jauhilah!!


3) tugasan ke3.. hu2.. bg tugasan ni ana gunakan cara yg ana belajar dalam kerja Dakwah ana.. he2, ana kata ana akan bgtau dan katakan sesuatu perkara yg wat student tu rse tersentuh dan rase diperlukan, rase special di mata ana dan biar die rase bhw ana sayangkan die (mmg sayang pun).. sebab, selalunyer org yg nk bunuh diri ni kurang kasih sayang dan terabai.. bg org yg dh putus asa mcm ni kiter ingatkan balik org2 syangkan die agar die rse msh diperlukan, sebutkan kebaikan dan kelebihan die agar die rase die masih ade sesuatu yang boleh dihargai, dan perlu ingatkan dia bahawa sume manusia pernah wat silap dan perlu bg peluang pada diri tuk perbetulkan.. sedarkan die bahawa lepas die bunuh diri masalah xkan dpt selesai terus. malah masalah akan timbul pd keluarga..(mungkin rase bersalah yg berpanjangan).. namun, pendekatan Islam paling ana suka... "sebesar mane pun kesalahan kita besar lg KEAMPUNAN ALLAH.." kenalkan die dgn CINTA ALLAH.. MAsyaAllah, seronok cinta tu.. percayalagh cinta Allah dpt menguatkan jiwa insan yg parah tuk terus hidup dgn tabah..

4) yg keempat ni ana jwb je le pantun die.. erm, tak ingat dh pantun yg diberi .. hy ingat balasan pantun ana jer.. erm .. mcm ni..

tumbuh subur pohon pedada,
subur dibawah cahaya purnama,
salah guru pastikan ada,
lantaran diri tercipta tidak sempurna...

namun per jua yg mendatang ana tetap nk jd cikgu hu2..

erm, jika dilihat pd temuduga ana tu memang ia nampak lancar dan diidam-idamkan oleh semua orang.. namun, sebaik mn pun ana buat tp jika Allah kata ana xlayak or bukan ketentuan ana jd guru maka ana xleh nk kata ape.. so, ana sentiasa bersangka baik dgn Allah dan persiapkan diri terima per yg DIE tentukan.. semoga hati ini redha.. ana yakin ketentuan Allah yg paling sempurna dan sweet.. hu2..

so, let's go strive for mardhatillah.. haiyak!! Allahuakhbar!!

3 comments:

teamdakwah said...

salam...
hehe..
bley je comment nie..
ehm..
tibun..ana da balas pantun kamu dalam blog ana..haha

khadijahyusra said...
This comment has been removed by the author.
khadijahyusra said...

ehceh.. membalas plak.. pensyarah tu pun kata " sya pandai jual jer tak pandai beli"..
kamu pelak yg tolong jawab yerk..
he2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...