"Jika kamu menegur saudaramu dalam sembunyi (face to face), maka kamu telah menjalankan tanggungjawabmu, sebaliknya jika kamu menegurnya di khalayak umum, maka kamu telah membogelkannya di depan orang ramai." -Imam Syafie

"Andai kamu penat melakukan kebaikan, ketahuilah sesungguhnya kepenatan itu akan hilang dan kebaikan itu akan kekal dan jika kamu seronok melakukan kejahatan, ketahuilah bahawa keseronokan itu akan hilang dan kejahatan itu akan kekal"

~ muhasabah diri~

Monday, September 20, 2010

uhkti fillah

Lebaran kian menjelma, ramadhan mula mengatur langkah untuk mengundurkan diri. masyaAllah tak dapat digambarkan dengan seuntai kata-kata betapa kelirunya perasaan yang ada dalam fikiran ini.


Inalillahi wainalillahi rajiun.. semoga roh mu ditempatkan bersama-sama para mujahid /mujahadah yang soleh dan solehah.

Airmata tak dapat ku tahan apabila ukhti fillah mengkhabarkan berita yang tidak terduga ini. Kerinduan ku dibalas dengan satu berita yang tak dapat diubah namun perlu diterima sebagai ikhtibar buat diri yang masih mempunyai jalan yang panjang untuk dilalui.

Mengikut pertemuan hanya beberapa kali kami pernah bertemu, namun semangat dan kelincahan arwah membuatkan hati jadi terusik dan kali terakhir pertemuan kami adalah di Gombak.

Dan setiap kali pogram, kelibatnya sentiasa ku cari dan sering juga bertanya kepada akhawat yang lain. Namun pelbagai jawapan yang ku terima. Jawapan yang terakhir yang pernah ku terima “Dia dah ke Terengganu”. Diri yang semakin faham dengan persekitaran, hanya mengangguk tanda faham.

Kerinduan ku tidak terbalas.

Namun pada 26 Ramadhan berita kepulangannya ke Rahmatullah sampai kepadaku. Hati sayu. rinduku terpaksa dipendam.. semoga kami dipertemukan di syurga kelak. Amin.

Dan begini kisahnya ….

Dahulu pernah seorang kakak memberi tugasan kepada kami untuk memilih seorang akhawat yang bukan berada dalam bulatan cinta kami dan kami perlu berta’aruf dengannya. Diriku memilih dirinya sebagai individu yang perlu ku ta’aruf. Jika dilihat kepada perkenalan kami yang hanya bertemu untuk beberapa kali, kata orang belum sempat pun berbunga indah. Namun ikatan akidah yang ternyata hebat simpulannya berbanding ikatan persaudaraan yang terbentuk kerana lahir dari ibu atau ayah yang sama, member kesan yang mendalam dalam diri ini. Itulah kehebatan dalam uhkuwwah fillah.

Erm, terasa benar kehebatanya. Teringat pula kisah-kisah orang-orang pada zaman Rasulullah SAW dulu. Mereka sering meminta agar Rasulullah SAW menunjukkan mukjizat baginda untuk membuktikan baginda adalah pesuruh Allah. Namun ada kalangan mereka hanya sekadar unutk mempermainkan Rasulullah kerana mereka pasti akan mengatakan mukjizat itu dalah sihir dan mereka tidak beriman.

Namun sekarang Rasulullah SAW telah wafat maka tiada lagi mukjizat. Bagi diri saya, kehebatan dan kenikmatan dalam jalan Allah adalah sesuatu yang boleh dikatakan seperti mukjizat kerana mereka pasti akan tersentuh apabila melihat kehebatan tersebut. Contohnya, melihat kepada kehebatan ukhuwwah fillah antara para sister yang berada di sekeliling ku. masyaAllah, memang hebat. So, if nak rasa kena lah join dan berada di jalan Allah. Hatimu pasti terpaku. J

Wallahua’lam..
Note :

Ta’aruf = berkenalan secara rapat

Halaqah = bulatan (buat perbincangan)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...