"Jika kamu menegur saudaramu dalam sembunyi (face to face), maka kamu telah menjalankan tanggungjawabmu, sebaliknya jika kamu menegurnya di khalayak umum, maka kamu telah membogelkannya di depan orang ramai." -Imam Syafie

"Andai kamu penat melakukan kebaikan, ketahuilah sesungguhnya kepenatan itu akan hilang dan kebaikan itu akan kekal dan jika kamu seronok melakukan kejahatan, ketahuilah bahawa keseronokan itu akan hilang dan kejahatan itu akan kekal"

~ muhasabah diri~

Friday, August 6, 2010

suatu ketika:


Sebelum bertemu dengan Ramadan..bismillah...

Alhamdulillah.... even nikmat tubuh badan yang sihat telah ditarik buat sementara waktu namun saya masih mampu untuk melakukan kerja-kerja seharian...

Subhanallah.. beberapa hari lagi akan tibe bulan yang dinanti-nantikan oleh semua muslim..

RAMADAN...

so, dalam beberapa hari ni selalu jer saya mendengar ucapan gembira dari mulut para sahabat yang merindui bulan yang mulia itu.. :)

erm, minggu ni saya diminta untuk berkongsi dengan akhawat fillah tentang persediaan menyambut ramadhan.. masa mula-mula terima dengan yakinnya saya menjawab.." ok, insyaAllah kak".. (n_n)

tiba-tiba

semua idea lari lintang pukang.. beku akal untuk berfikir, hati layu untuk menghayati.. rasa berdebar muncul disegenap hati ini.. puas buku-buku yang ada di bilik dibelek, blog-blog dibuka, email-email dibaca dan tidak lupa merisik dekat sahabat-sahabat... tapi still rasa macam kosong, langsung tak ada apa yang menarik nak dikongsi..

jiwa jadi kacau.. tapi muka still buat selamba.. he..

...................................................

maka tibalah masa dan waktunya perjalanan ke lokasi "bulatan cinta" bermula... bak kata akhawat fillah " Pengembaraan Bermula"... :)

di dalam kereta (yang diberi nama Farouq), hati yang resah dibiarkan sahaja.. apabila tiba di Ansar (rumah kami di Nilai), selepas solat isya' maka "bulatan cinta" bermula.... PIC (personal in charge a.k.a masulah) pada minggu ini memulakan bicara dengan membuka majlis dengan umul kitab Al-Fatihah...

PIC mula tersengih-sengih (nakal), sebab tak sabar nak kenakan diri ini. Tapi entah macamana "bulatan cinta" pada malam itu dimulakan dengan cerita kami di MUKITA (mukhayam kita), atas permintaan mama kami.. :)

Akhawat fillah mula rancak bercerita dan saya yang hanya dapat hadir ke MUKITA pada hari sabtu sahaja, lebih banyak mendengar dari bercakap. Banyaklah cerita-cerita yang basah dan meresap ke hati kami. terasa cemburu menguasai diri, air mata terus bergenang kerana terasa rugi tak dapat merasainya bersama akhawat fillah. :(

erm... cerita punya cerita maka ia tiba di penghujung. maka tiba saat saya melaksanakan tugasan yang diberi. he.
tiba-tiba rasa kelu..

saya hanya dapat berkongsi apa yang ada dalam hati pada waktu itu, berharap sangat petunjuk dari Allah. tiada apa yang bombastik yang saya kongsikan hanya perkara-perkara biasa.

yang basah dan meresap di hati adalah kata-kata dari mama kami. erm, memanglah kita kata RINDU, ternanti-nanti, dan berazam akan melakukan setiap ibadah dengan lebih baik. tapi kata mama adakah usaha dan persediaan telah kita lakukan..

macam mama, dia membeli sebuah buku berkaitan Ramadan untuk mendapatkan feel Ramadan tu.. itu usaha die..

muhasabah diri..

teringat kata-kata seorang adik di FB nyer:

" ramai orang kata impiannyer adalah syurga,
namun pelik kerana amalan mereka tidak seperti penghuninyer"

..............................................

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...